Dátum: 2024 április 30. (kedd) | Katalin, Kitti

hírek

Az UTE és Gyurta Dani a paralimpikonokat is felkarolja

Klub szakosztály 2016-02-03

Mint arról korábban beszámoltunk Gyurta Dani a MÚSZ-tól kapott támogatás egy részét az UTE utánpótlás nevelésére fordította, hogy a jövő bajnokait is kinevelhesse a nagymúltú egyesület. 

Az UTE és a "Gyurta Team" együttműködésének újabb állomása, hogy egy neves paralimpikon úszó is egy csapatban készül a riói olimpiára neves bajnokainkkal. Mint azt Gyurta Dániel elmondta, számukra is nagyon különös és felemelő érzés egy paralimpikonnal egy csapatban lenni, hiszen jól látja, hogy mekkora többlet akaraterővel és kitartással rendelkezenek paralimpikon sportolóink, ami számára is példa értékű.

Őze István klubigazgató elmondta, hogy az UTE-ban nagy hagyománya van a paralimpikonokkal foglalkozásnak. 2010-es esztendőtől, amióta Újpest Önkormányzatával sikerült egy rendkívül haladó szellemű megállapodást kötni, újra képes az UTE a múltjához méltó eredményeket hozni, mind az olimpia mind a paralimpia tekintetében. Ennek a megállapodásnak is köszönhetően neves bajnok vívók (Krajnyák Zsuzsa, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika) is az UTE-ban találták meg otthonukat, illetve más szakosztályaink, pl. karate is foglalkozik parasportolókkal. Ezt a nemes hagyományt követve kötöttek szerződést Adámi Zsanett paraúszóval, akinek eddigi eredményei az alábbiakban olvashatók.

 

A Magyar Paralimpiai úszóválogatott tagja 6 éve. Első nemzetközi versenyén 11 évesen vett részt Sheffieldben.
Versenyszámai jelenleg: 50 m hát, 50 m mell, 50 m gyors, 100 m hát, 100m mell, 100m gyors és 150 m vegyes. 
Esélye van a Mix 20 pontos magyar váltó tagjaként is szerepelni. 
 
A pekingi paralimpiára már 13 évesen kvótát szerzett. A londoni paralimpiára 17 évesen szintén kvótát szerzett, de eddig még nem képviselhette Magyarországot Paralimpián. 
 
Zsanett 2016.01.23-án a Splitben úszott 3:00.15-ös idővel több mint 2 másodpercet javított a tavalyi legjobb idején. Valószínű a világranglistán az S2-es kategóriában a 100m hátúszásban a 7-ik helyről a 6-ik helyre került. Az S2-es kategóriában az 50m hátúszásban jelenleg a világranglista 8-ik helyén áll. Remélhetően január 31-én is ezeken a helyeken lesz és egy teljes kvótát szerez az idei Paralimpiára.  
 
  
Legjobb eredményei: 
  • Európa bajnoki 3. helyezett női vegyes váltóval 2011-ben Berlinben
  • Többszörös világbajnoki 4. helyezett (Eindhoven, Montreál, Glasgow) 
  • Háromszor javította meg a világcsúcsot 150 m vegyesen. Először 2013-ban Sheffieldben, majd Montreálban, 2014-ben Berlinben, ahol az összesített pontrendszer alapján a teljes verseny 2.-ik legeredményesebb sportolója lett. Jelenleg is ő tartja a 150m vegyes úszás világcsúcsát. 

2016.02.03.

Újpesti Torna Egylet

 

Képek

baki I. Európai Játékok - csapatgyűlés című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41