Dátum: 2022 szeptember 28. (szerda) | Vencel

hírek

MINDVÉGIG HŰSÉGES VOLT A KLUBHOZ

Klub szakosztály 2021-10-11

Korosztálya egyik legjobb és legeredményesebb vízilabdázója volt, aki mindig hű maradt az Újpesthez. Sportolói pályafutása után nagy kedvvel vágott neki az állatorvosi hivatásnak, és még a mai napig követi egykori sportága eredményeit. Klublegendánk, az olimpiai bajnok Dr. Sárosi László október 12-én ünnepli 75. születésnapját.  

 

Három olimpiai éremmel még a rendkívül sikeres magyar vízilabdának is nagy egyénisége, mégis ritkán nyilatkozik, mi ennek az oka?

 

Több oka van, először is nem szívesen adok interjút, mert rengeteg olyan sportember van, aki aktuálisabb nálam, másrészt nem is nagyon kérdeznek. Ma már viszonylag kevés ismerősöm dolgozik a vízilabdában. 

 

Az UTE-ban mindenesetre klublegendának számít, mint háromszoros olimpiai érmes, és mint montreali győztes, aki ráadásul pályafutása végéig kitartott a lila-fehérek mellett. Minek köszönhető, hogy ilyen hűséges volt?

 

Azt hiszem annak, hogy mindig jól éreztem magam az Újpestben….

 

Tudom, hogy eredményesen úszott, hogy lett végül válogatott vízilabdázó?

 

Ennek egyszerű oka van, apám volt az edző, elkezdtem lejárni az Újpest ifjúsági vízilabda csapatának az edzéseire 16 éves koromban. Mint egy megtűrt gyerek, amíg apám edzést tartott az idősebbeknek, addig én a pálya szélén úszkáltam, labdáztam, próbáltam a vízilabdát tanulni. Aztán bekerültem az akkor alakuló serdülőcsapatba, ahol Károlyi Tibor volt az edző, mi nyertük az első hivatalos magyar serdülő bajnokságot a Dózsával.  

 

És innen már egyenes út vezetett a felnőtt válogatottságig?

 

Nem egészen. Először bekerültem az Újpest ifi csapatába, később az ifjúsági válogatottba, majd 1967 környékén már a Dózsa felnőtt csapatának a közelébe kerültem, végül 1968-ban már a felnőtt válogatottba is meghívást kaptam. 

 

Akkor bronzérmesek lettek Mexikóvárosban, de az olimpiai bajnoki címig még nyolc évet várnia kellett, mennyire volt ez nehéz időszak?

 

Az 1968-as bronzérmünk, és az 1972-es ezüst is nagyszerű eredménynek számított. Ami különbség volt, hogy az 1968-as csapat a játékosok életkora szempontjából nem volt egy homogén társaság, annak még a nálam 10-15 évvel idősebbek, Dömötör és Mayer adták a gerincét. A háromszoros olimpiai bajnok aranygeneráció azóta bebizonyította, hogy egy csapat akkor ideális, ha a játékosok hasonló korosztályból jönnek, és együtt tudnak fejlődni lépésről lépésre. A mi esetünkben is az 1976-os csapat azért tudott nagyobb sikert elérni, mert az egységesebb volt, abban már hasonló korú vízilabdázók játszottak. 

 

Még a vízilabda befejezése előtt elvégezte az Állatorvostudományi Egyetemet, ahol később adjunktus is lett, nehezen váltott a civil életre?

 

33 évesen lettem állatorvos, azt a hivatást nagy kedvvel csináltam. Akkor már kezdtem kiöregedni a vízilabdából, és úgy érzem, hogy jókor váltottam.

 

Egyértelmű volt, hogy ezt a hivatást választja?

 

Megmondom őszintén elérhetőbbnek éreztem, hogy állatorvos legyek, az orvosihoz talán nem volt elég önbizalmam, és az állatorvosi szakmához való vonzódásom talán erősebb is volt. Szerettem csinálni, de már 10 éve nem praktizálok, 65 éves koromban hagytam abba. 

 

Mennyire követi most az UTE, illetve a vízilabda sportág eseményeit?

 

Követem a híreket és az eredményeket, de aktívan nem veszek részt, talán azért, mert ahogy említettem, most már kevés ismerősöm tevékenykedik a vízilabdában. Azért teljesen nem szakadtam el a sporttól, a régi csapattársaimmal tartom még a kapcsolatot. 

 

A 75. születésnapjához szívből gratulálunk az egész klub nevében. Hogyan fog ünnepelni?

 

Nem lesz nagyobb ünnepség, szoros kapcsolatot egyébként is csak a szűk baráti körömmel és a családommal tartok. Két gyermekem külföldön él, van két unokám is Finnországban, 9 és 7 évesek, velük rendszeresen beszélek, de főleg az interneten. Ott ahol ők élnek nincs hagyománya a vízilabdának, így ilyen értelemben nem folytatják a családi hagyományt, meg egyébként is kicsik még, de azt örömmel figyelem, hogy mennyire szeretnek mozogni, sportolni.

Képek

Atlétika sportnap az UTE-ben! című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41