Dátum: 2024 június 16. (vasárnap) | Jusztin

hírek

GYULAY ZSOLT: AZ UTE A MAGYAR SPORT SZERVES RÉSZE

Klub szakosztály 2022-09-17

Éppen száz éve, 1922. szeptember 17-én adták át a Megyeri úti stadiont, ebből az alkalomból klubunk nevében emléktáblát helyeztünk el a Szusza Ferenc Stadion falán. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az Újpesti Torna Egylet (UTE) centenáriumi emléktábla-avató ünnepségén, szombaton úgy fogalmazott, a klub a magyar sport szerves része.

Beszédében a MOB elnöke felidézte, hogy Magyarországon először ezt a létesítményt nevezték stadionnak, ami Hajós Alfréd tervei alapján készült, és amellyel az első magyar olimpiai bajnok az 1924-es párizsi olimpián mérnöki kategóriában ezüstérmet nyert.

"Mivel az első díjat nem osztották ki, bátran mondhatjuk, hogy ez egy olimpiai bajnok terv lett, és eléggé időtálló is volt. Ahogyan 1922-ben ez a pálya nagyon modern volt, a 2001-es felújításkor is az ország egyik legmodernebb pályája lett. Az más kérdés, hogy azóta az idő haladt, és más stadionok is épültek" - magyarázta Gyulay Zsolt, aki korábban az Újpest FC ügyvezetőjeként is dolgozott.

A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó úgy fogalmazott, nem csak Újpestnek, az újpesti polgároknak, de az egész nemzetnek felemelő érzés volt, hogy a trianoni döntés után két évvel egy ilyen stadion, ilyen tervek alapján létre tudott jönni.

Gyulay Zsolt arról is beszélt, hogy a stadion 2003-ban vette fel a legeredményesebb újpesti labdarúgó, Szusza Ferenc nevét.

"Az UTE az 1885-ös megalapítása óta a magyar sport szerves része, a közel száz olimpiai érem, közte 46 arany önmagáért beszél. A legutóbbi rekonstrukció óta még több sportág otthont talált itt. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az olimpiai felkészülés jó helyen van az Újpesti Torna Egyletnél, és remélhetőleg a közeljövőben az újpesti labdarúgás is fel fog virágozni" - mondta a MOB elnöke.

Szöllősy Marianne, az újpesti Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetője ismertette, hogy az Újpest történetének nélkülözhetetlen részévé vált ikonikus épületegyüttes széles körű polgári összefogás eredményeként jött létre. A stadionépítés kezdeményezője és legfőbb mozgatórugója az UTE elnökévé 1919-ben megválasztott Szűcs János volt. Az első, ünnepélyes kapavágás 1921. november 21-én történt. A következő hónapok során 15 ezer ülő- és közelítőleg 40 ezer állóhelyet alakítottak ki a létesítményben.

A Magyar Labdarúgó Szövetség 1923-tól nemzetközi mérkőzéseket is rendezett a Megyeri úton, de a legendás futballmeccsek mellett motorversenyt, az egyetlen magyarországi bikaviadalt, atlétikai versenyeket, a Világifjúsági Találkozó megnyitóját, továbbá iskolai sportbemutatókat és koncerteket is tartottak a létesítményben.

Az esemény végén Gyulay Zsolt és Őze István, az UTE klubigazgatója leleplezte az emléktáblát, amit rajtuk kívül Wintermantel Zsolt korábbi polgármester, Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), valamint Ipacs Éva, az UTE hagyományőrzője koszorúzott meg. Az ünnepségen a klub legendás sportolói közül többek között Ancsin János, és a 70-es évek újpesti "aranycsapatából" Dunai Antal, Nagy László és Zámbó Sándor is megjelent.

fotó: Várai Mihály

Képek

Taekwondo DIÁKOLIMPIA 2019 - Pécs című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41