Dátum: 2024 július 25. (csütörtök) | Kristóf, Jakab

hírek

ESKÜT TETT A MAGYAR CSAPAT

Klub szakosztály 2024-07-09

Letette az olimpiai esküt hétfőn Budapesten a július 24-én kezdődő párizsi ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat. A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, Magyarország jelenleg 21 sportágban 180 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. A „Team Hungary” csapatkapitányaként az eskü szövegét klubunk olimpiai bronzérmes, világbajnok úszója, Telegdy-Kapás Boglárka és az olimpiai bajnok Szilágyi Áron olvashatta fel.

A fogadalomtétel szövegét Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó, mint a Magyar Olimpiai Csapat csapatkapitányai mondták el a Művészetek Palotájában (Müpa) rendezett ünnepségen, melyen kettejük között Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó tartotta a magyar zászlót.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntőjében azt kérte a sportolóktól: ne teherként, hanem lehetőségként éljék meg az olimpiai szereplést annak érdekében, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. Azt kívánta a jelen lévő sportolóknak, hogy elmondhassák magukról: mindent megtettek. 

A MOB vezetője arról is beszélt, hogy legutóbb száz éve volt Párizsban olimpia, azóta sok minden megváltozott, az olimpiai mozgalom pedig meghallotta az új idők szavát. Ugyanakkor úgy vélte, az alapértékek nem változtak, a sportolók ugyanúgy a saját határaikat feszegetve versenyeznek. Hozzátette, az olimpiai mozgalom jelszava, a "gyorsabban, magasabbra, erősebben!" mostanra kiegészült az együtt szóval.

Gyulay Zsolt közölte, hogy a július 26-i megnyitón Böde-Bíró Blanka kézilabdázó és Tóth Krisztián cselgáncsozó viszi majd a magyar zászlót.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kifejtette, Magyarország "valódi sportnagyhatalom", ezért nem véletlenül nagyok az elvárások, ugyanakkor ma már kijutni is nehéz az ötkarikás játékokra.

"A profi sport elképesztő tempóban fejlődik. Tudományágak egész sorát kell behatóan ismerni" - mondta Schmidt Ádám, aki igazi csapatmunkának nevezte, hogy ilyen szép számú - jelenleg 21 sportágban 180 tagú - lesz a magyar olimpiai csapat a francia fővárosban. Megemlítette az edzőket, a segítőket, a szövetségeket, a klubokat és a MOB-ot. "A sportállamtitkárságban azt vállaltuk, hogy ehhez biztosítjuk a hátteret, és ezt teljesítettük" - tette hozzá.

Az államtitkár azt üzente a sportolóknak, hogy pályafutásuk mérföldkövéhez érkeztek, és minden honfitársuk mögöttük áll majd.

"Ne csak a teljesítményetekkel hívjátok fel magatokra a figyelmet, hanem mutassatok példát sportszerűségből és emberségből is" - zárta szavait Schmidt Ádám. "Hajrá magyar sport, hajrá magyarok"!

Táncosok és légtornászok előadása színesítette az egyórás ünnepséget, melyen Sulyok Tamás államfő is beszédet mondott.

„A magyar olimpiai csapat tagjai számunkra hősök, sportáguk legjobbjai, példaképek” - mondta a köztársasági elnök a fogadalomtételen a Müpában.

„Az egész nemzet számára örömünnep, amikor egy magyar sportoló olimpiai szereplésével világraszóló sikert ér el” - hangsúlyozta Sulyok Tamás.

Kiemelte: az olimpia a versenyek versenye. Ekkor születnek sporttörténelmünk legszebb fejezetei, ezeket pedig azok írják, akik a célegyenesben átveszik a vezetést, akik csúcsokat döntenek, akik fellépnek a dobogóra, akik tiszteletére megszólal a magyar himnusz.

Sulyok Tamás köszönetét fejezte ki, hogy a magyarok kiharcolták a részvételt a világ legjobb sportolói között, hogy küzdenek és megmutatják, hogyan lehet csúcsteljesítményt nyújtani. 

"Olyanok, akik a világ élsportolói között is megállják a helyüket, képesek legyőzni másokat és saját magukat is, akikre büszkék vagyunk, akikért minden magyar szív egyszerre dobban" – tette hozzá az államfő.

Az Újpesti Torna Egylet színeiben tíz kiváló sportember kvalifikáltat magát a párizsi ötkarikás játékokra. Úszásban Ábrahám Minna, Kapás Boglárka és Zombori Gábor, öttusában Gulyás Michelle és Szép Balázs, atlétikában Madarász Viktória, taekwondoban Márton Viviana, birkózásban Nagy Bernadett, sportlövészetben Péni István, kajak-kenu sportágban pedig a tokiói aranyérmes Tótka Sándor lesz ott az idei olimpián.

fotó: Magyar Olimpiai Bizottság / Szalmás Péter

Képek

Challenge day 2019 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41