Dátum: 2022 szeptember 28. (szerda) | Vencel

hírek

CÉLT ÉRT AZ UTE ÉS A SZURKOLÓK KITARTÁSA

Klub szakosztály 2022-07-04

Végre pont került az öt éven át húzúdó címervita végére, az Újpest FC újra az újpesti sport egységét szimbolizáló tradicionálist címert használja. Ezzel győzött a jog, az UTE kitartása, és a szurkolók egységes akarata is.

 

A címervita 2017 nyarán kezdődött, amikor a felnőtt labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosan jogellenesen megváltoztatta az Újpest FC tradícionális címerét. A szurkolók ezután tüntetésen követelték a régi címer visszaállítását, az Újpesti Torna Egylet (UTE) pedig kisebbségi tulajdonosként nem járult hozzá a változtatáshoz. 

Az UTE emiatt bírósághoz fordult, ám első fokon elutasították keresetünket a személyiségi jogi perben. Másodfokon azonban, 2017 decemberében számunkra kedvező döntés született; a bíróság kimondta, hogy a futballklubnak vissza kell vonnia az új címert.

Az Újpest FC ezek után a Kúriához fordult, amely akkor neki adott igazat, klubunk ezután nyújtott be keresetet az Alkotmánybírósághoz (AB), amely alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a Kúria ítéletét. 

A Kúria végül idén januárban hatályban tartotta a másodfokú jogerős ítéletet. Megállapította, hogy az alperes Újpest FC megsértette az anyaegyesület jó hírnevét azzal, hogy hozzájárulásunk nélkül az általa működtetett felnőtt férfi labdarúgócsapat címerét megváltoztatta.

Az ítéletben szabott határidők lejárta után áprilisban jeleztük a bíróságnak, hogy az alperes Újpest FC nem tett eleget a jogerős döntésnek, miután továbbra is használta a mezeken és a csapatok egyéb felületein a jogellenes címert. Ezek után júniusban a bíróság átadta a végrehajtóknak az ügyet.

Az UTE tehát minden lehetséges jogi lehetőséget kihasználva dolgozott öt éven át azért, hogy a felnőtt férfi élvonalban szereplő újpesti csapat végre visszakaphassa az újpesti sport egységét kifejező hagyományos címerét. Az Újpest FC végül július 4-én, héftőn hivatalos közleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy a csapat mostantól ismét a tradícionális címert használja. 

Az Újpesti Torna Egylet ezzel a címerkérdést lezártnak tekinti. Az Újpest FC közleményének megfelelően mi is bízunk abban, hogy tradicionális címer "egy új kezdet, az új alapok jelképe, mely egyben a régi értékek tiszteletét, az egységet és az összetartozást is képviseli." 

#hajrálilák

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41