Dátum: 2024 június 16. (vasárnap) | Jusztin

hírek

ÁTADTÁK A SZEPESI-DÍJAT ÉS AZ ÖSTREICHER-DÍJAT

Klub szakosztály 2023-09-20

ÁTADTÁK A SZEPESI-DÍJAT ÉS AZ ÖSTREICHER-DÍJAT

Átadták a Puskás Nemzetközi Alapítvány elismeréseit, az Üllői úti Ferencváros-stadion Turay-páholyában a Szepesi-díjat Kő András sportújságíró, több nagy sikerű könyv szerzője, az Östreicher-díjat pedig Tóth „Jokka” József volt válogatott labdarúgó özvegye vette át.

Az alapítványt 2015-ben hívta életre Puskás Ferencné azzal a szándékkal, hogy a Szepesi-díjjal egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett újságírót, az Östreicher-díjjal pedig egy olyan hozzátartozót jutalmazzanak, aki valamely futballista sikeres pályafutását, mindennapjait segítette, segíti.

A díjátadó immár hagyományos helyszínéhez, a ferencvárosi futballstadionhoz kapcsolódik Puskás Ferenc és Szepesi György pályafutásának egy-egy meghatározó mozzanata: a világhírű labdarúgó a ferencvárosi pályán játszotta első válogatott mérkőzését és szerezte első válogatott gólját 1945. augusztus 20-án, a Magyarország–Ausztria (5:2) találkozó pedig a legendás rádióriporternek is első élő tudósítása volt válogatott meccsről.

Molnár Mátyás, az ünnepség műsorvezetője köszöntötte a megjelenteket, Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszédében röviden emlékeztetett Puskás Ferenc és az Aranycsapat emléke, valamint a magyar futballhagyomány ápolása terén elért közelmúltbeli eredményekre – írta tudósításában a Nemzeti Sport. 

A Szepesi- és Östreicher-díjjal jutalmazottaknak járó egymillió forintos pénzjutalomról immár negyedik éve a Provident Pénzügyi Zrt. gondoskodik. A keddi ünnepség egyúttal alkalmat adott arra, hogy Szöllősi György és Szirmák Botond, a pénzügyi vállalat vezérigazgatója nyilvánosan aláírja a megállapodást, amelynek értelmében a következő két évben is biztosan támogatja az alapítványt a pénzintézet.

Az idei Östreicher-díjat a tavaly augusztusban elhunyt 56-szoros válogatott labdarúgó, Tóth József özvegye, Tóth Józsefné Kecskeméti Mária vette át Őze István UTE-elnöktől és Szirmák Botondtól, a laudációt „Jokka” újpesti csapattársa, Herédi Attila mondta el, aki kiemelte, hogy a díjazott milyen sok áldozatot vállalva segítette, majd ápolta férjét az utolsó tizenöt évben.

„Nagyon meg vagyok hatódva, és köszönöm, hogy a férjem továbbra is az emlékezetükben él” – ezekkel a szavakkal köszönte meg a díjat Tóth Józsefné Kecskeméti Mária.

A Szepesi-díjat Kő András, a Magyar Hírlap sportújságírója, rádióriporter, szépíró, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet korábbi munkatársa, több kiváló könyv szerzője kapta, őt Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, korábbi köztársasági elnök méltatta, akiről egyik könyvét írta az eddigi huszonhét közül Kő András. Schmitt Pál tréfásan úgy fogalmazott:

„Színésznek béna voltál, tatabányai vájárnak béna voltál, vívónak béna voltál, de az Úristen a kezedbe adta a tollat, amivel csodákat művelsz!” A Szepesi-díjat dr. Kamuti Jenő, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke és Bozsik Lajos, az Aranycsapat-fedezet, Bozsik József – akiről szintén írt könyvet Kő András – testvére adta át Kő Andrásnak, aki egy tizenhárom évvel ezelőtti, Szepesi Györggyel készített, de soha meg nem jelent interjújából is idézett néhány ma is érvényes gondolatot.

kép: Nemzeti Sport Árvay Károly

forrás: http://www.puskas.com

 

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41