Dátum: 2021 december 1. (szerda) | Elza

hírek

A HAGYOMÁNY ÉRTÉK!

Klub szakosztály 2021-11-09

Mély megdöbbenéssel követtük figyelemmel az öttusa sportágat érintő, közelmúltban kicsúcsosodó eseményeket. Az Újpesti Torna Egylet, mint a legrégebbi magyar sportegyesületek egyike, a leghatározottabban tiltakozik a nemzetközi szövetség (UIPM) által bevezetni kívánt változtatásokkal kapcsolatban, miszerint a lovaglás versenyszámot lecserélni szándékoznak. Mentsük meg az öttusát!

Az öt különböző – egyenként is embert próbáló – sportágból álló öttusa ugyanis olyan értéket képvisel, melyet nem hagyhatunk veszni! Mind egykori öttusázóként, mind sportvezetőként, mind magánemberként végtelenül szomorúnak és megengedhetetlennek tartom azt, hogy egy több mint száz éve az ötkarikás játékokon jelen lévő sportágat, mindenféle érvénytelen és értelmetlen hivatkozások mentén megcsonkítsanak. Mikor lenne fontosabb kiállni a hagyományok, az értékek és a múltunk mellett, ha nem most, amikor a minket körülvevő világ éppen az ellenkező – érdekes, de értéktelen – dolgok mentén pusztul? Magyarként külön szívfájdalom ilyen törekvésekről hallani, hiszen nemzetünk mindig is kiemelkedő képviselője volt ennek a csodálatosan nehéz sportágnak. Generációkon keresztül hallgattuk sírva a Himnuszt, néztük büszkén a dobogó legfelső fokán álló versenyzőinket.

A modernkori olimpia megálmodója, Pierre de Coubertin báró, a játékok felélesztésére éppen ezt a csodás sportágat álmodta meg, elképzelése szerint ugyanis a lovaglás, párbajlövés, párbajvívás, úszás és futás, azaz a modern pentatlon egy hírvivő által leküzdendő feladatokat jelképezik.

Éppen ezért nyomatékosan kérünk minden illetékes és kompetens személyt, szervezetet, egyesületet, az állami és civil szférában egyaránt, hogy egy emberként álljunk ki szeretett sportágunk, az öttusa megmentéséért! 

Az UTE Elnökségének nevében; Őze István klubigazgató

 

Képek

"Kissrác voltam én, bámultam a csodát" című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41