Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

151 ÉVE SZÜLETETT ASCHNER LIPÓT

Klub szakosztály 2023-01-27

151 ÉVE SZÜLETETT ASCHNER LIPÓT, AZ UTE EGYKORI ELNÖKE 

151 évvel ezelőtt, 1872 január 27-én született Aschner Lipót, az UTE egykori elnöke, üzletember, akinek Újpest városának és Újpest sportéletének felvirágoztatásában is elévülhetetlen érdemei vannak.

Aschner az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Részvénytársaság (Tungsram) vezérigazgatójaként közel fél évszázadon keresztül hatalmas összegekkel támogatta Újpest városát, többek között neki köszönhető a Megyeri úti stadion felépítése, és az egész klub '20-as '30-as évekbeli felvirágoztatása, amely időszakban olimpiai és világbajnokok sora öltözött lila-fehérbe.

Az ő regnálása idején nyerték meg az UTE labdarúgói a Bajnokok Ligája elődjének tekinthető Bajnokok Tornáját 1930-ban, illetve a nagy presztízsű Közép-európai Kupát 1929-ben.

Ezen kívül lakótelepek, kultúrházak, sportlétesítmények építését finanszírozta sőt, az ő nevéhez fűződik a Tungsram uszoda felépítése is.

Később, a második világháború idején az Újpesti TE is súlyosan megszenvedte az úgynevezett zsidótörvényeket és a futball árjásítást. 

Ennek során a klub zsidó származású korábbi elnökét, Aschner Lipótot a mauthauseni koncentrációs táborba hurcolták. A nácik nem csak őt tüntették el, de a budai házára is rátették kezüket. Ide, az ő házába, az Apostol utca 13-ba költözött a magyarországi zsidók deportálását irányító Adolf Eichmann.

Aschnert hónapokkal később a nácik csak nagyon magas váltságdíj fejében engedték el, amelyet a Tungsram vezetői fizettek ki.

A két év bolyongás után Svájcon keresztül hazatérő egykori UTE-elnök soha nem kapta vissza vagyonát, elveszett a gyára, a háza, és odalett az egészsége is.

Végül 1952. január 18-án súlyos betegség után hunyt el, ám az utolsó pillanatig, a legvégső erejével is Újpestért és élete fő művéért, a Tungsram gyárért dolgozott.

ASCHNER LIPÓT EMLÉKÉT ÖRÖKRE MEGŐRIZZÜK!

Képek

Budapest Open című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41