Dátum: 2020 január 22. (szerda) | Vince, Artúr

hírek

Újpestért Díj elismerésben részesült Petrányi Imre

Klub szakosztály 2019-08-30 Megtekintések száma: 185

 A dzsú (柔) szócska – Kanó megfogalmazása szerint – annyit jelent, mint „természetesnek lenni”, „ész-szerűen”, tehát természet igazságainak, törvényszerűségeinek megfelelően viselkedni, ezekkel összhangban cselekedni. A dó (道) viszont egy „tökéletesített módszert”, „szellemi utat” jelent; Tehát a dzsúdó magyarul annyit jelent, hogy „lágy út”.

 Újpestiért Díjban részesült az UTE judo szakosztály vezetője Petrányi Imre

       Petrányi Imre több mint 40 éve tagja az UTE judo szakosztályának. 1987-ig versenyzőként, ezt követően edzőként, most pedig szakosztály igazgatóként segíti az egyesület munkáját. Versenyzőként több országos bajnoki címet és érmes helyezést szerzett a 86 kg-os súlycsoportban. Már versenyző korában is kiemelkedő egyénisége volt az Újpesti Torna Egyletnek. Munkájára, segítségére mindig számíthattak klubtársai, kollégái. A Judo szakosztály utánpótlás-nevelésében évtizedek óta meghatározó tevékenységet végez. Mindig nagy gondot fordított a fiatalok nevelésére, a szakosztályi közösség erősítésére. Szakosztályvezetői majd szakosztály-igazgatói tevékenysége során az Újpesti Dózsa SC, majd 1991 után az UTE Judo szakosztálya számos kiemelkedő sikert ért el. A Megyeri úti judo teremben évente számtalan versenyt rendezett és rendez, valamint a Magyar Judo Szövetség Elnökségének tagjaként is sokat tett a sportág fejlesztéséért és eredményességéért. Évtizedek óta kiemelkedő, példa értékű munkát végez a Budapesti Judo Szövetség elnökeként. 2017-ben került megrendezésre a jubileumi, 30. Budapest Kupa a Megyeri úti Jégcsarnokban. 8 tatamin 4 korosztályban, 60 súlycsoportban több mint 1500 versenyző küzdött. Petrányi Imre évek óta jelentős munkát végez az újpesti óvodákkal és iskolákkal való rendszeres kapcsolat kiépítésében, az Újpesti Sportvarázs megszervezésében és a kerületi sportbemutatók látványos lebonyolításában.

1895. február 9-én a massachusettsi Holyoke városában egy testnevelési igazgató, William G. Morgan megalkotott egy új szabadidős játékot Mintonette MINTONET néven, felhasználva a tenisz és a kézilabda egyes elemeit is. A Mintonette végül röplabda néven terjedt el, beltéri és szabadtéri változatban egyaránt.

 

Újpest Önkormányzatának Elismerő Oklevelében részesül az Újpesti Torna Egylet Röplabda Szakosztálya.

A díjat Ancsin Ildikó szakosztályvezető vette át.

         Az Újpesti Dózsa röplabda szakosztályát férfi és női szakággal – 1948-ban alapították meg. A szakosztály több mint negyven éves története során a lila-fehér klub egyik legeredményesebbje volt. 1990-ben a női, majd 1992-ben a férfi szakosztályt is megszüntették. Mindkét együttest a Tungsram SC vette át. 16 év szünet után a szakosztály újjáalakulásának okiratát 2008. július 15-én írták alá, de csak a női szakág indult újra az ADRC és az UTE fúziójával.  A felnőtt csapat rendre az élvonal legjobbjai között szerepel. A 2018-ban átszervezett női bajnokság bombaerős, legjobb hat csapatát felvonultató Extraligában tavaly a 3., idén a 4. helyet szerezték meg. A felnőtt csapat mellett az utánpótlás-nevelésre is nagy hangsúlyt fektetnek. 7 korosztályban összesen több mint 200 gyermek röplabdázik az UTE-ban. A tudatos edzői munka eredményeképpen idén minden utánpótlás-csapat kivívta, hogy a korosztálya országos döntőjében szerepelhessen. Áprilisban az U21-es gárda a szakosztály újjáalakulása óta az első utánpótlás bajnoki címet szerezte meg a kaposvári fináléban. Az aranyérmes csapat több tagja a felnőttek között is alapembernek számít, még többen pedig ott kopogtatnak az Extraligás csapat kapujában. Az elmúlt években a nyári felnőtt válogatott-tornák (Európa-Liga, Európa-bajnokság) sem maradhattak el újpesti játékosok főszereplése nélkül.

 

Képek

Atlétika sportnap az UTE-ben! című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41