Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

Összefoglaló az EYOF, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról!

Klub szakosztály 2017-07-31

Mint azt már jeleztük szurkolóinknak, 2017. július 23. és 28. között rendezték meg Győrben az EYOF-ot, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. Az eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett, a magyar színeket 152 versenyző képviselte, akik mind a tíz sportágában érdekeltek voltak. Persze akadt olyan verseny is, amik a lila-fehér szimpatizánsok számára kiemeltek voltak, hiszen – az előzetesen meghirdetetthez képest nem három, hanem – négy sportolónk is megmutathatta tudását a hat nap alatt. Az alábbiakban ő róluk és az elért eredményeikről olvashatnak.

Időrendben kezdjük a magyar röplabda utánpótlás válogatottal, és azzal a fiatal hölggyel, akitől utólag is elnézést kérünk, hogy kihagytuk az előzetes felsorolásból, hiszen Körtvélyessy Réka is pályára lépett mind a csoportmeccsek, mind a helyosztó mérkőzéseken címeres mezben.

24-én este a Szerbia elleni kezdte meg a szereplést a csapat, és bár az első két szettet nem sikerült szorossá tenni, a harmadikban már „odatették” magukat a lányok, és két szettlabdát hárítva csak 27:25-re sikerült nyernie a szerb együttesnek, ezzel 3:0-ra övék lett a mérkőzés. A követező napon Oroszország volt az ellenfél, ahol már sokkal jobban kezdtük a találkozót, és „csak” 25:20-ra kaptunk ki az első szettben. Sajnos a többiben megbosszulta magát a nagyszerű kezdés, és ez a mérkőzés is sima lett, itt is 3:0-ra kaptunk ki. Harmadik nap, harmadik meccs …… ezúttal Szlovénia ellen kellett bizonyítaniuk Rékáéknak, és három igen szoros, és nagyon magas színvonalú szettet láthattak a kilátogatók, de sajnos a győzelem továbbra is váratott magára. Ez is 3:0 lett ellenfelünknek, így biztossá vált, hogy az 5-8. helyért fogunk játszani Németország együttesével. Sajnos ezen a találkozón – az utolsó játékrészt leszámítva – sem sikerült megmutatni a valódi tudását a csapatnak, és újra csak 3:0-s vereséget szenvedtünk. A 7-8. helyért való találkozó viszont elmaradt, mivel ellenfelünkön, Hollandia válogatottján egy betegséghullám söpört végig, így a hetedikek lettek a lányok az EYOF-on!

Körtvélyessy Réka:Az EYOF hangulata teljesen más, mint az eddigi versenyek hangulata. Nem tudom semmihez sem hasonlítani, óriási élmény volt részt venni ezen az egy hetes rendezvényen. Nagyon boldog vagyok, hogy képviselhettem Magyarországot. Óriási erőt adott magyar közönség előtt játszani. Minden mérkőzést élveztem. Mikor pályára kerültem teljesen higgadt voltam, nem éreztem semmilyen nyomást, csak arra koncentráltam, hogy élvezzem a játékot. Örülök, hogy Európa legjobb csapataival játszhattunk, hiszen nagyon sokat tanultunk a mérkőzésekből.

A második napon aztán belecsaptunk a sűrűjébe, hiszen Rendessy Eszter révén megkezdődtek a kajak-kenu versenyek. Elsőként a K2 Női 500 méter U15-U16 futamain szoríthattunk kajakosunkért, aki Szellák Szabinával párban a döntőig végig megnyerték a versenyeket, majd másnap, a fináléban, egy igen szoros csata után a második helyen értek célba, így ezüstérmet akasztottak a nyakukba a dobogón. Még a szerdai napon rendezték meg a K4 mix 500 méter U15-U16 kvalifikációját, ahol Opavszky Márkkal/Szellák Szabinával/Keresztes Kristóffal együtt szállt hajóba Eszter, és ebben a számban is egészen a fináléig meneteltek. Sajnos az EYOF utolsó napjára már egy kicsit „elfogytak” az erejükből a versenyzők, és a negyedik helyen értek be a döntőben.

Pénteken a K1 Női 200 méter U15-U16 előfutamaiban indult Eszter, ahol viszont már nem adott esélyt senkinek, és végig az első helyen ment tovább, majd a fináléban is ebben a pozícióban végzett, így aranyérmet nyert. Még ezen a napon, pénteken jöttek a K2 Női 200 méter U15-U16 versenyei, ahol szintén Szellák Szabina „oldalán” indult, és bár a fináléig itt is szépen meneteltek, szombaton itt sem sikerült a dobogóra állniuk, a negyedikek lettek. „Utolsóként” a K4 mix 200 méter előfutamai következtek, ahol nem sikerült az „A” döntőbe bekerülni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a K2-es és a K4-es hajó minden tagjának szombaton már volt négy-öt evezése, így le a kalappal mindenki előtt.

Rendessy Eszter: Az összes nap nagyon jó volt, a hangulat, amit a szurkolók csináltak felejthetetlen számomra. Úgy gondolom, nem csak a magam nevében mondom, a magyar közönség rengeteget segített mindenkinek a versenyek alatt. A futamok elején szoktam egy kicsit izgulni, de ha jól kapom el a rajtot, akkor ez is elmúlik, és „élvezem” az evezést. Elégedett vagyok a teljesítményünkkel. Köszönöm mindenkinek, aki kilátogatott Győrbe, és a helyszínen, vagy az online közvetítés előtt drukkolt nekünk!

Szerdán, a győri Olimpiai Stadionban nem igazán fogadta kegyeibe az időjárás az atlétika verseny résztvevői, a szurkolókat, bárkit, aki kilátogatott a helyszínre, hiszen háromszor is özönvíz szerű esőzés csapott le a szabadtéri versenyre készülőkre, ám az akadályok és a víz elhárítása után sikerült használhatóvá tenni a pályákat, így Kónya Enikő is rajthoz tudott állni a hármasugrásban. A verseny alatt „csak” kétszer esett, ami miatt félbe kellett szakítani a sorozatot, ám Enikő egy 11.78 méteres ugrással bejutott a fináléba. Itt egy tisztességes helytállás után a hetedik helyen zárta a döntőt 11.53-mal.

Végül, de nem utolsósorban csütörtökön, szintén az Olimpiai Parkba, de a fedett részen rendezték meg a cselgáncs egyéni versenyeit, ahol Maróti Alexandrának szoríthattunk. Versenyzőnk a második körben lépett először szőnyegre, ekkor az azeri Gunel Bakirzda volt az „ellenfél”, akit sikerült legyőzni, így jöhetett a lengyel Natalia Krospka. Legnagyobb sajnálatunkra ő már megállította Alexandrát, majd a vigaszág következett, ahol a grúz színeket képviselő Revazishvili-vel került szembe, és győzte is le A „végállomást” a brit Josie Steele jelentette, akitől kikapott Alexandra, így a hetedik helyen végzett.

Szombaton a csapatversenyekre került sor, ahol szintén ott volt válogatott cselgáncsozónk. Az első mérkőzésen Franciaországgal kerültünk össze, ahol 3:2-re győztünk, majd következett az olasz csapat, és hiába vezettünk 2:0-ra, sajnos fordítottak 3:2-re, így ők jutottak be a negyeddöntőbe, amit meg is nyertek. A vigaszágon a törökökkel kerültünk egy ágra, és mivel ők nyerték ezt, „magukkal vittek” minket, így az ötödik helyen végeztünk.

Utólag is gratulálunk minden sportolónknak, a magyar csapat tagjainak, a felkészítő edzőknek a kiemelkedő teljesítményhez, hiszen ez volt minden idők legjobb EYOF szereplése a fiataloknak a maga 41 érmével (13 arany, 14 ezüst, 14 bronz), amivel az éremtáblázat harmadik helyén végeztek.

Képek

Övvizsga 2019.február 11-én című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41