Dátum: 2018 június 20. (szerda) | Rafael

hírek

Felavattuk Szusza Ferenc szobrát!

Klub szakosztály 2017-05-11 Megtekintések száma: 1181

Felavattuk labdarúgócsapatunk legendás játékosát és edzőjét, Szusza Ferencet ábrázoló szobrot csütörtökön a róla elnevezett stadion mellett. Az eseményen készült képeket IDE kattintva lehet megtekinteni!

 

Elsőként Somos András, az UTE elnökségi tagja mondta el, hogy az embernagyságúnál némileg nagyobb bronzszobor Szabó Sándor Ferenc alkotása, amelyet Keleti Márton 1951-ben készült vígjátéka, a Civil a pályán című film egyik Balaton-parti jelenete ihlette. Köszöntőbeszédében Somos az újpesti labdarúgás legemblematikusabb alakjának nevezte Szuszát, aki 21 év alatt 472 mérkőzésen 518 gólt szerzett, csupán egy alkalommal volt kiállítva és négyszer nyert bajnokságot, ami "ilyen színvonalon világszerte is szinte egyedülálló teljesítmény."

Szusza a pályafutása befejezését követően edzőként tevékenykedett, az Újpesten kívül irányította a Győri ETO, az Egri Dózsa, a lengyel Górnik Zabrze, illetve a spanyol Real Betis és Atlético Madrid csapatát is.

Somos András felidézte, hogy 2003 óta viseli a legendás csatár nevét a Megyeri úti stadion, a szurkolók pedig már a 2006-ban bekövetkezett halála után elhatározták, hogy szobrot állíttatnak az emlékére, vagyis tizenegy évig tartó előkészületek után került sor az alkotás felavatására. A mű létrejöttéhez rajtuk kívül jelentősen hozzájárult az újpesti önkormányzat, az UTE, a Górnik Zabrze, illetve annak drukkerei, valamint további magánszemélyek.

A Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében a Ferencváros egykori kiváló játékosa, Nyilasi Tibor - Szusza életművére utalva - úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a magyar futball visszakerüljön méltó helyére, meg kell őrizni a hagyományokat, mert abból lehet táplálkozni és építkezni. "A múlt ismerete és megbecsülése nélkül a jövő nem létezik" - tette hozzá Nyilasi.

A szobrot egy másik legendás játékosunk, a lila-fehér mezben kilenc bajnoki címet szerző Zámbó Sándor leplezte le. Az ünnepség zárásaként először klubigazgatónk, Őze István, és a csütörtöki napon az UTE Baráti Kör elnökének megválasztott - szintén újpesti ikon és kilencszeres bajnok -, Tóth András koszorúzta meg elsőként, majd őket Jerzy Snopek úr, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete követte. Ezután Nyilasi Tibor, Gelei Imre és Dunai Antal helyezett el egy koszorút a szobornál, majd az Újpesti Önkormányzat nevében Dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester, és Dr. Tahon Róbert jegyzők is megtisztelték a szobrot. Zárásként a Bp. Honvéd képviselője is megemlékezett labdarúgónkról, utána pedig a szurkolói csoportok és a szurkolók következtek, közben pedig az UTE szakosztályainak vezetői is elhelyezték egy-egy szál virágot egykori játékosunk "lábánál".

Köszönjük mindenkinek a segítséget és a támogatást, aki valamilyen formában hozzájárult Szusza Ferenc szobrának elkészültéhez!

HAJRÁ UTE!

Képek

"Kissrác voltam én, bámultam a csodát" című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41