Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Felavatták Újpesten Bene Ferenc szobrát!

Klub szakosztály 2017-11-22

Hűség, büszkeség.

Két szó, amely többször is elhangzott ezen a hirtelen tavasziasra fordult délutánon a Megyeri úti sporttelepen. Több mint százan gyülekeztek kiskabátban, felöltőben, nyakukban lila-fehér sállal vagy kezükben egy szál virággal, hogy időutazáson vegyenek részt. S ennek a bizonyos időutazásnak Bene Ferenc volt a főszereplője. A legendás gólvágó, akit a mai napig mindenki Ferikének hív. Hiába telnek az évek, hiába változik a világ és a futball körülöttünk, Ferike örök.

És ez immár szerda délutántól hivatalos is, hiszen ünnepélyes körülmények között felavatták Bene Ferenc mellszobrát. Lila-fehér legendánk klubunk történetének egyik kiemelkedő alakja reményeink szerint az idők végezetéig ott lesz Szusza Ferenc mellett. A példakép és a legjobb tanítvány. Így is írhatnánk róluk, a két csatárról, akik felejthetetlen pillanatokat szereztek a lila-fehér szurkolóknak.

Hűség, büszkeség – többen emlegették e két szót a beszédek során, például Wintermantel Zsolt, IV. kerület polgármestere, aztán Somos András, az UTE elnökségi tagja, aki olyan szeretettel beszélt Ferikéről – például az első újpesti meccséről a Pécsi Dózsa ellen –, hogy a fiatalokból és az idősebbekből álló hallgatóság szinte látta maga előtt az akkor 17 esztendős Benét, ahogy fut, lő, cselez, majd gólt lő a pécsiek hálójába.

Wintermantel Zsolt, a IV. kerület polgármestere a szerdai ünnepségen felidézte azt a találatot, amelyet Bene a braziloknak lőtt az 1966-os világbajnokság csoportkörében.

"A következő ilyen magyar vb-gól nem jövőre lesz, de azért kell nekünk ez a szobor, mert hinni akarunk abban, hogy lesz még ilyen. A szobrokkal, emlékművekkel ugyanis sosem a múltnak adózunk, hanem a jövőnek" - fogalmazott a Szusza Ferenc Stadionnál található mellszobor leleplezését megelőzően Wintermantel Zsolt. Bene Ferenc legenda volt, magyar és újpesti legenda" - hangsúlyozta a polgármester.

De szót kapott Ihász Kálmán, a Vasas egykori csapatkapitánya, a nagy ellenfél is. Aztán Dunai II Antal, a jó barát, aki végig követte Ferike pályafutását a kezdetektől a nagyon korai haláláig. Felkavaró pillanatok voltak ezek, s az ember közben lopva figyelte ifjabb Bene Ferenc arcát, aki meghatottan hallgatta az édesapjáról szóló történeteket.

"Ma sokszor felvetődik a játékosoknál a mentális felkészültség kérdése. Neki nem kellett semmit mondani, ő mindig készen állt, és mindenáron győzni akart" - emlékezett csapattársa, Dunai Antal a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében. Felidézte, még a mérkőzések utáni egymás közötti játékban sem tudott veszíteni. Kitért rá, az 1964-es olimpia után Bene beszélte rá, hogy Újpestre igazoljon.

"Bene olyan játékostárs és ellenfél volt, akire mindig büszke leszek. Főként neki köszönhetem életem legnagyobb sporteredményét, hogy olimpiai bajnok lehettem" - mondta a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében megemlékező Ihász Kálmán. - "Az a játék, amit az 1964-es tokiói olimpia döntő mérkőzésén nyújtott, életem végéig megmarad. Pótolhatatlan és utánozhatatlan játékos volt."

Somos András, az UTE elnökségi tagja megemlékezett Bene újpesti bemutatkozó mérkőzéséről, amikor a 16 éves támadó góllal debütált a Megyeri úton. Kiemelte, a csatár rendkívül sportszerű játékos is volt.

Papp György Zoltán szobrászművész alkotását Bene Ferenc testvére és fia leplezték le, majd a résztvevők megkoszorúzták a szobrot.

Ott állt még Zámbó Sándor, Göröcs János, Noskó Ernő, Szentmihályi Antal, Juhász Péter, Tóth András, Nagy László is az első sorban, újra és újra „megfiatalodva" a beszédek hallatán. Az újpesti család összetartó, ezt sokszor bebizonyította. Így eljöttek a fiatalabb generáció tagjai is, hogy leróják tiszteletüket a nagy előd előtt: Véber György, Urbán Flórián, Kozma István ugyancsak ott állt a tömegben. S illik leírni azoknak a nevét is, akiknek ezt az impozáns alkotást köszönhetjük: Papp György tiszaújvárosi szobrászművész, Szabó Csaba főtámogató, Szabó József főszervező és Borsche Gábor koordinátor, valamitn az Újpesti Önkormányzat és az UTE is kivette a résézét a szobor elkészültélből. Nélkülük, és természetesen a szurkolók pénze és támogatása nélkül most nem avathattak volna Bene-szobrot.

Hűség, büszkeség. Két szó, amely az újpestieknek eszébe jut Bene Ferencről. De folytathatnánk a jelzők sorát a különleges tehetség, a klasszis és a feltartóztathatatlan gólvágó kifejezésekkel.

Bene Ferenc hazatalált a Megyeri útra. Úgy, hogy sohasem távozott onnan.

Bene a lila-fehérek színeiben 1961-től 1978-ig 418 bajnoki mérkőzésén 303 gólt szerzett, ötszörös gólkirály lett, nyolcszor nyert bajnoki címet, háromszor Magyar Népköztársasági Kupát. Az Újpesttel 1974-ben BEK-elődöntőt játszott a Bayern München ellen, 1975-ben a nyolcaddöntőben a Benfica ellen szerzett gólját a kupaforduló legszebb találatának választották. 1964-ben és 1969-ben ő lett Magyarországon az év labdarúgója, s kétszer szerepelt az Európa-válogatottban. A magyar nemzeti csapatban 76 mérkőzésen 36-szor talált be.

1984-től 1991-ig sportvezetőként és edzőként folytatta az Újpesti Dózsa ifjúsági csapatánál. A klub felnőtt csapatával 1992-ben Szuperkupát és Magyar Kupát nyert.

Bene Ferenc 1944. december 17-én született Balatonújlakon, és 2006. február 27-én, életének hatvankettedik évében hunyt el.

Az eseményen készült további képekért IDE kattintsanak!

(forrás: mti, nso)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41