Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Díjátadás: élen a sportban, élen a tanulásban

Klub szakosztály 2018-10-17

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

Budapest Fővárosi Önkormányzata idén is díjazta azokat a budapesti fiatalokat, akik a tanulás és a sport területén egyaránt élen jártak az elmúlt tanévben. A nagyszámú pályázatból szakmai zsűri választotta ki az elismerésben részesülő 41 tanulót, akik általános, közép- vagy  felsőoktatási  intézmények diákjai. Az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető cím díjátadására a Városligeti Műjégpálya dísztermében került sor, dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony a magyar sportélet több prominens személyiségének jelenlétében köszöntötte a fiatalokat.

− Ez a díj jövőre lesz ötven esztendős, ami azt is jelenti, hogy a főváros legrégebbi alapítású elismeréséről van szó – mondta megnyitó beszédében dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki szerint nemcsak ezért különleges a 2019-es esztendő.  – Budapest lesz a kontinens sportfővárosa, az itt egybegyűlt fiatalok teljesítményükkel bizonyították, hogy készen állunk erre a nagy kihívásra. A tanulásban és a sportban élenjárók ugyanakkor motivációval is szolgálhatnak társaik számára, s ezzel akár tömegeket is mozgathatnak. Büszkék vagyunk rátok, vigyétek jó hírét a fővárosi virágzó sportéletnek!


(Az UTE sportlövője, Fatter Benett veszi át a díjat a 2015-ös esztendő legjobb egyetemi sportolójától, Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok úszótól. Tőle jobbra Danada Judit, a sportosztály vezetője, balra pedig dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes látható.)

Az immáron hagyományos díjátadón résztvevő sportvezetők és egykori kiváló versenyzők között olyan is volt, aki maga is a kitüntetettek között volt. Valamikor régen. Mint például Gulyásné Beloberk Éva, egykori kiváló kosárlabda játékos, Európa-bajnoki bronzérmes, aki a mai napig nem tudott elszakadni a sporttól, jelenleg a Margitszigeti Atlétikai Centrum létesítményvezetője.

− Ennek a díjnak ugyanaz az üzenete, ami régen volt, a sportot és a tanulást a lehető legmagasabb szinten is meg kell próbálni összeegyeztetni – mondta honlapunknak a 332-szeres magyar válogatott játékos, aki különösen büszke arra, hogy fia jogi tanulmányai mellett sem hagyta abba a vízilabdát, s ma már ugyanolyan sikeres civil pályáján, mint volt korábban a medencében. – Soha nem értettem egyet azokkal a szülőkkel, akik azzal büntették gyerekeiket, hogy nem engedték el őket edzésre. Nálunk ez elképzelhetetlen volt, miképpen az is, hogy abbahagyja a tanulmányait. A sport számtalan jó dologra tanítja a fiatalokat, amelyet később eredményesen felhasználhatnak. Aki akarja, az össze tudja egyeztetni a kettőt. Ma már nem tudok futni a korábbi sérülésem miatt, de amikor sok megoldandó problémám van, lemegyek a konditerembe kicsit mozogni, és azonnal jönnek az ötletek.

A díjátadóra érkezett fiatalok között voltak, akik már nemzetközi porondon is sikeresek, az általános iskolások azonban még jobbára a hazai mezőnyben bontogatják szárnyukat. Mint például a Vasas 12 esztendős úszója, Katula Panni Blanka, aki az idei országos bajnokságon öt aranyérmet is nyert korosztályában. Hármat gyorsúszásban, egyet-egyet pedig háton és vegyesen. Miközben a Csillaghegyi Általános Iskola kitűnő tanulója. Elmondása szerint összeegyeztethető az élsport és a tanulás:

− Naponta két edzésem van, sok időt visz el az úszás, de nem érzem úgy, hogy ez nehezítené az életemet, mert nagyon szeretem, amit csinálok. Ugyanakkor fel sem merül bennem, hogy elhanyagoljam az iskolát. A kettő jól megfér egymás mellett. Bár tagja vagyok a Jövő bajnokai, valamint a Héraklész-programnak, egyelőre nem álmodozom olimpiai aranyakról. Mindig a következő versenyre készülök, azt szeretném megnyerni.

Az ünnepségre az egyik fiatal tanítványát kísérte el Kissné Oroszi Edit, az UTE sportlövőszakosztályának edzője. Jelenléte nemcsak a XVI.

kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola növendékének, Fatter Benett légpuskás korosztályos országos bajnoknak szólt, hanem egyben azt is jelezte, Újpesten nemcsak a jól eltalált lőlap számít:

− Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy versenyzőink az iskolában is jól teljesítsenek. Megértjük, ha dolgozatírások vagy feleltetések miatt esetleg többet kell tanulniuk. Ilyen esetben még az is előfordul, hogy mi magunk küldjük haza a gyereket. Saját, jól megfontolt érdekünk, hogy sportolóink minél tovább diákok maradjanak, főiskolára, egyetemre menjenek, mert később a civil munka mellett már nehéz folytatni a sportlövészetet. A tanulás tehát egyfajta megtartó erő a szakosztályunknál. Benett nagyon tehetséges, lelkes fiú, amellett, hogy kitűnő tanuló, a lőállásban is nagy tervei vannak. Nekünk az a dolgunk, hogy ezek megvalósításában maximálisan támogassuk.

A magyar sportlövő utánpótlásválogatott korábbi irányítója, Kissné Oroszi Edit arról is beszélt, hogy sportágukban olyan fontos emberi tulajdonságokat tanítanak és erősítenek meg, mint az önuralom, a fegyelem, a küzdeni tudás. Ezáltal pedig a feladataikat a későbbi civil életben is sikeresen ellátó felnőtteket nevelnek. Ez persze nemcsak a sportlövőkre, hanem minden sportoló fiatalra igaz. A fővárosi díj éppen ezt a nemes célt hivatott szolgálni, immáron negyvenkilenc esztendeje.

Az idei díjazottak.
Általános iskolások: Barczikay Ákos (judó), Fischer Bálint (karate), Ilosvay Beatrix Nikolett (fitness), Takács Fanni (művészi tánc), Katula Panni Blanka (úszás), Pintér Bulcsú (judó), Klachmányi Inez (karate), Lakk Zsombor (judó), Hellenpárt Gábor (atlétika), Gyüre Benedek (alpesi sí), Fatter Benett (sportlövő), Jakab Márton Péter (atlétika), Körtvélyessy Dóra (alpesi sí), Baier Zsófia (triatlon), Thurn Emese (lovastorna), Simák Pál Dániel (karate), Vigvári Vince Pál (vízilabda), Országh Mihály (vízilabda), Kincses Kristóf (tenisz), Kaya Deniz Rómeó (kajak-kenu), Hepp Marcell (öttusa), Baier Kristóf (triatlon).
Középiskolások és egyetemisták: Krammer Krisztián Roland (karate), Botos Botond (shotokan karate), Muhari Eszter Barbara (párbajtőrvívás), Tóth Benedek (judó), Farkas Petra Beáta (atlétika), Rendessy Eszter (kajak-kenu), Horváth Karolina Helga (atlétika, triatlon), Varga Virág (aerobic), Kónya Enikő (atlétika), Andó Lujza (ju-jitsu), Mógor Boglárka (atlétika), Kusztván Zsófia Erzsébet (judó), Nagy Julianna (atlétika, középtávfutás), dr. Bognár Csaba (atlétika), Polivka Dóra (evezés), Forrási Boglárka (sportlövészet), Horváth Hanna Zsófia (triatlon, duatlon, futás), Weiler Virág (atlétika, tájékozódási futás), Magát Anikó (súlyemelés).

(forrás: nso.hu)

Képek

NAPKÖZIS TÁBOR 2023 című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41