Dátum: 2018 május 23. (szerda) | Dezső

hírek

Az UTE a legsikeresebb egyesület 2014-ben!

Klub szakosztály 2015-01-16 Megtekintések száma: 1573

A Magyar Olimpiai Bizottság összegyűjtötte, hogy a londoni és a riói olimpia között nagyjából féltávnál, a 2014-es esztendőben hogyan teljesítettek sportolóink a világ- és Európa-bajnokságokon az olimpiai versenyszámokban.

A világbajnokságokon összesen 4 arany-, 2 ezüst- és 6 bronzérmet szereztünk (teljes lista ITT). A lajstromnál figyelembe kell venni, hogy az úszóknál csak rövidpályás vb-t rendeztek, tehát az ő sikereiket, így Hosszú Katinka remeklését sem lehetett belefoglalni az eredménysorba.

Női kajakosaink szereplését külön ki kell emelni: K-4 500 m-en (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta), K-1 500 m-en (Kozák Danuta) és K-2 500 m-en (Szabó Gabriella, Csipes Tamara) sem találtak legyőzőre Moszkvában. London olimpiai bajnok tornásza, Berki Krisztián is verhetetlen volt Nanningban.

Az Európa-bajnokságokon, olimpiai versenyszámokban 14 elsőség mellett 8 második és 20 harmadik helyezést tudunk felmutatni. Itt a berlini kontinensviadal nyomán már kiütközik, milyen kiváló évet produkáltak úszóink, Hosszú Katinka, Cseh László és Verrasztó Dávid is felállhatott a dobogó legfelső fokára (a Vaslady háromszor is), de kajak-kenuban, atlétikában, vívásban, judóban és sportlövészetben is termett számunkra babér.

Ha sportági bontásban nézzük, a vb-ken (összesen 80 pont) kajak-kenusaink termelték a legtöbb pontot (37), lepipálva a vívókat (11) és a birkózókat (8). Az Eb-ken (276) az úszás teljesített a legkiemelkedőbben (97), azt a kajak-kenu (45) és a judo (23) követi – derül ki Medvegy Iván, a MOB sportszakmai főmunkatársának december 25-én zárult összegzéséből.

Az egyesületek viszonylatában az Újpest tett ki magáért a legjobban: a vb-ken 16,75, az Eb-ken pedig 28,65 pontot gyűjtöttek versenyzői – előbbi rangsorban listavezető, utóbbiban második. A kontinensviadalokon a Bp. Honvéd és a KSI sportolói végeztek még a képzeletbeli dobogón, a világversenyeken pedig a Vasas és ugyancsak a KSI fért be a top3-ba.

Az eredmények megyékre, illetve Budapestre bontva arról árulkodnak, hogy a fővárosi versenyzők mind az Eb-ken, mind a vb-ken kimagaslóan teljesítettek, az összes pontnak a 75,31, illetve a 64,06 százalékát begyűjtve. A két kategóriát figyelembe véve csak Pest megye tudott 10 százalék fölött produkálni (11,25 százalék a vb-ken).

Budapesten összesen 15 egyesület 64 sportolója szerzett pontot vb-n és/vagy Eb-n olimpiai versenyszámokban.

A magyarok közül eddig Tobai-Sike Renáta sportlövő és Berecz Zsombor vitorlázó szerzett kvótát Rióra az idén, de Tóth Krisztián judós is szinte biztosan tatamira léphet a következő játékokon.

(forrás: MOB/Czövek Oszkár)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41